Een dag met Bert Bultman

Als het aan Bert ligt voert hij alleen nog maar projecten uit in BIM

BIM is heel breed, dan moeten alle partijen in één model werken

Even voorstellen

Senior werkvoorbereider Bert Bultman werkt al ruim 16 jaar bij Salverda. Hij is dus al bij veel projecten betrokken geweest, zowel kleinere als zeer complexe! Coördineren en controleren spelen in zijn werkzaamheden een grote rol. In ieder project is het weer een uitdaging om het project goed te laten verlopen, volgens planning en met de juiste uitvoering.

“BIM en 3D komen steeds meer in opkomst en vervangt 2D de komende jaren”
Bert Bultman

Met veel enthousiasme vertelt hij over de ontwikkelingen in de bouwwereld. "In het verleden werkten we veel met Autocad en 2D-tekeningen van de architect. BIM en 3D zijn steeds meer in opkomst en vervangt 2D de komende jaren”, vertelt Bert.

Salverda gaat mee in de ontwikkeling van BIM

Salverda gaat zeker mee in deze ontwikkeling. Onder BIM verstaat men doorgaans Building Information Model (het bouwinformatiemodel). Het gaat hier om een digitaal model, dat een virtuele weergave van het bouwwerk vormt, waarbij geometrie en informatie aan elkaar gekoppeld worden.

Met Bas als onze BIM-coördinator, een BIM-modelleur en de ervaringen van vele collega’s van Bert hebben we al veel projecten op deze wijze uitgevoerd. Zo ook de nieuw- en verbouw van ons eigen kantoorpand. 

Het eerste project, waarbij Bert in aanraking kwam met 3D was Vitens Vechterweerd. Vanuit de opdrachtgever kregen we de 3D-modellen. Deze modellen gebruikten wij puur om alles visueel te zien. Staal en installatiewerk werden inzichtelijk in één model. “Hierdoor is veel duidelijker te zien of bijvoorbeeld leidingen niet door een stalen balk lopen”, vertelt Bert. “BIM is dan nog veel breder, dan moeten echt alle partijen in 1 model werken.”

 

Karaat Groningen is een prachtig project om onze BIM skills verder te ontwikkelen

Momenteel werkt Bert in de werkvoorbereiding aan de nieuwbouw van 77 appartementen en 7 commerciële ruimtes van Karaat in Groningen. Een complex gebouw met 11 verdiepingen. Volgens Bert is dit een prachtig project om onze BIM skills verder te ontwikkelen. In dit project hebben we specifiek aangegeven dat we willen werken vanuit een 3D model. Bert heeft samen met BIM-coördinator Bas een BIM coördinatieplan opgesteld. “Een aantal basisprincipes moet vooraf goed zijn. Zo moet onder andere het nul-punt bij elke partij hetzelfde zijn. Al bij de inkoop moeten we goede afstemming hebben met de leverancier. En dat werkt goed middels dit plan”, legt Bert uit. 

Bert wordt enthousiast als hij vertelt dat er ook vanuit de gehele organisatie betrokkenheid is. De directie vraagt hem regelmatig hoe het project verloopt. Ook tijdens een managementoverleg heeft hij samen met Bas mogen uitleggen waar we inmiddels staan BIM. De betrokkenheid en nieuwsgierigheid van anderen vindt Bert heel belangrijk.

Als het aan Bert ligt, voert hij geen project meer uit in 2D. “Met BIM kun je veel meer visueel meekijken in het project en betere controles uitvoeren. Hoe complexer een project is, hoe beter het is om te werken in 3D. “  

 

Job alert!
Nieuwe vacatures direct in je mailbox

Werken bij Salverda Bouw

Samen bouwen aan jouw loopbaan
Ruimte voor groeien en doorgroeien
Investeren in jouw en onze doelen
We maken werk van jouw ambities