Een week met Gerard Lokhorst

Met 50 jaar ervaring bij Salverda heeft Gerard een bijzondere taak

Al 50 jaar lang is hij werkzaam bij Salverda. Sinds twee jaar is hij een vraagbaak voor leermeesters en een vangnet voor leerlingen.

Kennisoverdracht

Als je iemand met veel ervaring zoekt, dan moet je bij hoofduitvoerder Gerard Lokhorst zijn. Al 50 jaar lang is hij werkzaam bij Salverda. Sinds twee jaar is hij een vraagbaak voor leermeesters en een vangnet voor leerlingen. Zo wil hij leerlingen als Reymon Strijkert een goede basis meegeven voor later.

 

“Ook bij Salverda zijn volop doorgroei-mogelijkheden.”
Gerard Lokhorst

Het is maandagochtend. Ruim voor 07:00 uur is Gerard al aanwezig op het bouwterrein van een bijzonder project. Het kantoor van Salverda wordt namelijk uitgebreid en voorbereid op de toekomst. Gerard is hiervoor onder andere verantwoordelijk voor het goede verloop van het project.

De maandag begint met de voorbereidende werkzaamheden voor donderdag. Dan worden er tribunes geplaatst van zware betonplaten. Hiervoor moet de ondergrond vlak gemaakt worden. Gerard plant altijd alles zo goed mogelijk vooruit: “Op vrijdag zorg ik dat iedereen weet wat er maandagochtend moet gebeuren. Zo weet iedereen wat er verwacht wordt.”

Gerard helpt de leerlingen hun draai te vinden in het werkleven. Hij helpt ze door er regelmaat in te krijgen. Hierbij vindt hij het belangrijk dat ze zoveel mogelijk ervaring opdoen. “Ik vind goede begeleiding en kennisoverdracht hierbij het belangrijkste”, voegt Reymon toe. Gelukkig heeft Gerard kennis in overvloed. Hij werkt niet dagelijks met de leerlingen samen, maar hoopt ze wel het goede voorbeeld te geven. “Ook bij Salverda zijn volop doorgroeimogelijkheden”, benadrukt hij.

Met positiviteit kom je verder

De week van Gerard is verder gevuld met ritten naar de verschillende klussen. Zo brengt Gerard op dinsdag een bezoek aan de jongens die in Zwolle aan het werk zijn. Hij vindt het belangrijk dat iedereen zo veel mogelijk op de hoogte is van de voortgang. “Ik ga vaak met een sneetje brood of bakje koffie bij ze zitten. Dat vind ik het mooiste. En werkt ook het beste”, vertelt hij.

Daarnaast wordt hij door leermeesters gevraagd om waar nodig de leerlingen te motiveren. “Soms raakt een leerling wat achterop. Vanuit mijn rol kan ik dan voor de juiste prikkel zorgen.” Volgens Gerard moet je als leerlingbegeleider geduld hebben, maar ook kunnen uitleggen hoe iets beter kan. Boos is hij eigenlijk nooit, zelfs frustratie komt er zelden aan te pas. “Als je met een negatieve insteek werkt, heb je er ook geen plezier in”, zegt hij. Gerard probeert de leerlingen dan ook een positieve instelling aan te leren: “Met positiviteit kom je veel verder dan met negativiteit.”

“Met positiviteit kom je veel verder dan met negativiteit.”
Gerard Lokhorst

Investeren in de toekomst

Donderdag begon de dag van Gerard met een excel-cursus. Waarna hij direct gaat kijken bij het plaatsen van de betonnen tribunes. “Al snel zie ik dat het loopt zoals het bedacht is. Dat geeft zo’n heerlijk gevoel”, zegt hij uitgelaten. Hij benadrukt daarbij dat het allemaal teamwork is: “Uiteindelijk doe je het allemaal samen.” Vanuit die gedachte probeert hij de leerlingen vanaf hun eerste dag betrokken te krijgen. Maar het kan voorkomen dat een leerling niet helemaal tot zijn recht komt. “Een leermeester komt dan bij mij. Waarna ik met hem en de leerling in gesprek ga”, legt hij uit. Samen zoeken we dan naar een oplossing.

Op vrijdag is Gerard al weer druk met de voorbereidingen van de volgende week. Zijn werk doet hij zichtbaar nog steeds met veel plezier. Hij is dan ook blij dat hij de leerlingen weet te motiveren voor de bouw: “Het mooiste is zien dat ze opbloeien. Gewoon door het geven van aandacht en vertrouwen.” Tijdens de opleiding ziet hij de leerlingen flink groeien. “Door nu in de toekomst te investeren, hoop ik dat Salverda hier later de vruchten van kan plukken”, zegt hij.

Lees verder

Altijd het overzicht bewaren
Appen met

Altijd het overzicht bewaren

Nathan Demming studeerde bouwkunde en liep stage bij Salverda. Nu werkt hij fulltime aan verschillende projecten als werkvoorbereider.

Nooit te oud om te leren
Appen met

Nooit te oud om te leren

Al bijna 25 jaar werkt Evert als timmerman, waarvan al zo’n 8 jaar bij Salverda. Zijn handen hebben al heel wat moois opgeleverd.

Een oogje in het zeil
Appen met

Een oogje in het zeil

Als betrokken vakman is hij sinds kort ook veiligheidsambassadeur. Samen met de uitvoerder houdt hij een oogje in het zeil op het gebied van veilig werken.

 

Schakel tussen school en werk
Appen met

Schakel tussen school en werk

Naast zijn verantwoordelijkheden als hoofduitvoerder is hij leerlingbegeleider van de volgende generatie vakmensen.
Al vroeg betrokken bij projecten
Appen met

Al vroeg betrokken bij projecten

Als onderdeel van een bouwteam wordt calculator Erik al vroeg betrokken bij projecten. 

Voorbereiden is pas het begin
Een dag met

Voorbereiden is pas het begin

Het is vroeg als Nathan Demming zijn wekker gaat. Vanuit zijn woonplaats Emmeloord is het een uur rijden naar het renovatieproject in Utrecht.

Meer dan een kantoorbaan
Een week met

Meer dan een kantoorbaan

Als kind droomde Nathan Demming ervan om architect te worden. Maar tijdens zijn eerste jaar bouwkunde liep het allemaal anders.

Een bescheiden vakman
Een dag met

Een bescheiden vakman

Evert werkt al ruim 20 jaar als timmerman. Op dit moment werkt hij dagelijks aan de renovatie van een appartementencomplex in Vaassen.

Werken met zijn handen
Een week met

Werken met zijn handen

Al zo’n 8 jaar werkt Evert als timmerman bij Salverda. Met ruim 20 jaar ervaring is hij een ervaren kracht.

De volgende generatie
Een dag met

De volgende generatie

 

Naast zijn verantwoordelijkheden als hoofduitvoerder is hij leerlingbegeleider van de volgende generatie vakmensen.

Van schets naar plan
Een week met

Van schets naar plan

De hele dag alleen maar cijfers inkloppen achter je computer. Aan het beroep calculator kleeft nogal een stoffig imago. Volgens Erik is dit echter een groot misverstand.

Je bent geen nummer
Een dag met

Je bent geen nummer

Calculator Erik en kostendeskundige Henk zijn bij Salverda geen nummer. 'Iedereen kent elkaar en in de 18 jaar dat ik hier werk is er weinig personeelsverloop. Dat zegt natuurlijk wel wat.'

 

Hij maakt alles weer mooi
Een dag met

Hij maakt alles weer mooi

Waar Erik ooit begon als metselaar, is hij inmiddels al zo’n 8 jaar tegelzetter bij Salverda. Dit wil niet zeggen dat hij alleen maar tegels plakt. Voor stucen draait hij zijn hand niet om en ook het metselen is Erik nog niet verleerd. Maar vandaag staat afkitten op de planning.

 

Meer dan alleen tegelwerk
Een week met

Meer dan alleen tegelwerk

In de acht jaar dat Erik werkt als tegelzetter bij Salverda heeft hij al vele badkamers en keukens opgeknapt.

Werkvoorbereider Bert is enthousiast over werken met BIM

Werkvoorbereider Bert is enthousiast over werken met BIM

4e jaars studenten aan het woord

4e jaars studenten aan het woord

Bij Salverda hebben we tijdens iedere stageperiode ruim 10 stagiairs aan het werk. Fenanja en Sigrid vertellen over hun leertraject bij ons. Beide dames zitten in het 4e leerjaar van HBO Bouwkunde aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Job alert!
Nieuwe vacatures direct in je mailbox

Werken bij Salverda Bouw

Samen bouwen aan jouw loopbaan
Ruimte voor groeien en doorgroeien
Investeren in jouw en onze doelen
We maken werk van jouw ambities