Een dag met Henk en Erik

Getallenexperts Henk en Erik zijn bij Salverda geen nummer

Als calculator en kostendeskundige zijn Erik en Henk van de getallen. Maar reken erop dat ze meer doen dan dat.

Het eerste wat opvalt zijn de knalgele scheidingswandjes. En de vele ramen. In het spiksplinternieuwe kantoor van Salverda hangt een open en ontspannen sfeer. Toch wordt er hard gewerkt, zo ook door Erik Konterman (31) en Henk van Olst (52). De één als calculator in renovatie en onderhoud, de ander als kostendeskundige in nieuwbouw en verbouw van utiliteitswerken. Beiden zijn ze van de getallen. Maar reken er maar op dat ze meer doen dan dat.

De heren zitten met tien anderen op de afdeling calculatie. Er is veel inloop, ook van collega’s van andere afdelingen. Even bijpraten of overleggen. De mannen zijn dan ook goed op de hoogte van alles wat er speelt. Ze houden van de levendigheid. Erik: ‘Ik ben geen calculator geworden om in een hokje te zitten en alleen maar begrotingen te maken.’

“Ik ben geen calculator geworden om in een hokje te zitten begrotingen te maken.”

Contact met mensen

Het leukste aan zijn vak vindt Erik dan ook het contact met mensen. Met name de diversiteit hierin. ‘Naast mijn collega’s op kantoor spreek ik ook de jongens buiten, net als onze opdrachtgevers.’ Ook de dynamiek van het werk zint hem. ‘Ik hou wel van een beetje spanning. Dat moment dat je naar een deadline toewerkt en ervoor zorgt dat iedereen tijdig de juiste informatie krijgt. Het geeft veel voldoening als dat lukt.’

“Jij bent degene die de opdrachtgever adviseert bij het maken van de juiste keuzes.”
Henk van Olst

Henk kan dit beamen. Maar het mooiste vindt hij het om een bouwproject volledig in zijn macht te hebben. ‘Het moment dat je een project door en door kent, met alle ins en outs. In gedachten heb je het gebouw al een keer gebouwd. Jij bent dan degene die de opdrachtgever kan adviseren bij het maken van de juiste keuzes. Dat maakt het werk interessant.

De dag van Henk

Henk werkt vandaag aan de laatste fase van een begroting. Namelijk voor het vervangen van sloten van een overheidsinstelling met zware beveiliging. Een complex project waarbij het gaat om grote bedragen per deur. Henk: ‘Er zijn zo’n 400 deuren met elektrische sloten en de beveiliging hiervan is natuurlijk heel belangrijk.’

Na een laatste controle stemt Henk de begroting af met de beoogde uitvoerder. Vervolgens zit hij aan het eind van de dag met de directie van Salverda om tafel om zijn bevindingen te delen en de inschrijving af te ronden.

 

De dag van Erik

De dag van Erik ziet er heel anders uit. Hij doet een opname bij een renovatieproject in een woonwijk. Samen met een schilders- en installatiebedrijf doet hij een rondje door de wijk. Hij praat met bewoners en controleert het bouwplan. Is het schilderwerk echt zo slecht? Moet het glas inderdaad vervangen worden? Hoe staat het met de huidige installaties?

De globale getallen uit het bouwplan maakt hij exact, zodat hij daarna gerichte offertes op kan vragen. Dit staat in de planning voor de middag, maar het kan maar zo zijn dat er iets met spoed tussendoor komt. Erik: ‘Je moet snel schakelen in deze functie, daar moet je tegen kunnen.’

“Je moet snel kunnen schakelen”
Erik Konterman

Teamgevoel

Een calculator bij Salverda moet volgens de heren dan ook flexibel zijn. ‘En sociaal goed onderlegd’, voegt Erik toe. ‘Omdat Salverda een sociaal bedrijf is, zijn teamspelers hier het best op hun plek. Er wordt veel georganiseerd binnen Salverda, zowel tijdens als buiten werktijden. Het is wel zo gezellig om daarbij aan te haken. Je merkt dat de sfeer op het werk daardoor ook leuker is.’

Zo zit Erik in het zaalvoetbalteam van Salverda. Ook is hij vrijwilliger in de organisatie van de jaarlijkse Zwolse Halve Marathon, waar Salverda sponsor van is. Samen met twee andere collega’s is hij verantwoordelijk voor de facilities. Op de dag zelf staan er nog eens ruim twintig collega’s paraat om te helpen, puur omdat ze het zo leuk vinden. ‘Daarin merk je echt het teamgevoel.’

Je bent geen nummer

Henk voegt toe: ‘Er werken ruim 200 mensen bij Salverda, waarvan zo’n 80 op kantoor. Toch ben je hier echt geen nummer. Iedereen kent elkaar. Dat maakt het een mooi bedrijf om voor te werken. In de 18 jaar dat ik hier werk zie ik weinig personeelsverloop. Dat zegt natuurlijk wel wat.’

4e jaars studenten aan het woord

4e jaars studenten aan het woord

Bij Salverda hebben we tijdens iedere stageperiode ruim 10 stagiairs aan het werk. Fenanja en Sigrid vertellen over hun leertraject bij ons. Beide dames zitten in het 4e leerjaar van HBO Bouwkunde aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Werkvoorbereider Bert is enthousiast over werken met BIM

Werkvoorbereider Bert is enthousiast over werken met BIM

Al vroeg betrokken bij projecten
Appen met

Al vroeg betrokken bij projecten

Als onderdeel van een bouwteam wordt calculator Erik al vroeg betrokken bij projecten. 

Van schets naar plan
Een week met

Van schets naar plan

De hele dag alleen maar cijfers inkloppen achter je computer. Aan het beroep calculator kleeft nogal een stoffig imago. Volgens Erik is dit echter een groot misverstand.

Een oogje in het zeil
Appen met

Een oogje in het zeil

Als betrokken vakman is hij sinds kort ook veiligheidsambassadeur. Samen met de uitvoerder houdt hij een oogje in het zeil op het gebied van veilig werken.

 

Schakel tussen school en werk
Appen met

Schakel tussen school en werk

Naast zijn verantwoordelijkheden als hoofduitvoerder is hij leerlingbegeleider van de volgende generatie vakmensen.
Meer dan alleen tegelwerk
Een week met

Meer dan alleen tegelwerk

In de acht jaar dat Erik werkt als tegelzetter bij Salverda heeft hij al vele badkamers en keukens opgeknapt.

Hij maakt alles weer mooi
Een dag met

Hij maakt alles weer mooi

Waar Erik ooit begon als metselaar, is hij inmiddels al zo’n 8 jaar tegelzetter bij Salverda. Dit wil niet zeggen dat hij alleen maar tegels plakt. Voor stucen draait hij zijn hand niet om en ook het metselen is Erik nog niet verleerd. Maar vandaag staat afkitten op de planning.

 

Een bijzondere taak
Een week met

Een bijzondere taak

Al 50 jaar lang is hij werkzaam bij Salverda. Sinds twee jaar is hij een vraagbaak voor leermeesters en een vangnet voor leerlingen.

 

De volgende generatie
Een dag met

De volgende generatie

 

Naast zijn verantwoordelijkheden als hoofduitvoerder is hij leerlingbegeleider van de volgende generatie vakmensen.

Werken met zijn handen
Een week met

Werken met zijn handen

Al zo’n 8 jaar werkt Evert als timmerman bij Salverda. Met ruim 20 jaar ervaring is hij een ervaren kracht.

Nooit te oud om te leren
Appen met

Nooit te oud om te leren

Al bijna 25 jaar werkt Evert als timmerman, waarvan al zo’n 8 jaar bij Salverda. Zijn handen hebben al heel wat moois opgeleverd.

Een bescheiden vakman
Een dag met

Een bescheiden vakman

Evert werkt al ruim 20 jaar als timmerman. Op dit moment werkt hij dagelijks aan de renovatie van een appartementencomplex in Vaassen.

Altijd het overzicht bewaren
Appen met

Altijd het overzicht bewaren

Nathan Demming studeerde bouwkunde en liep stage bij Salverda. Nu werkt hij fulltime aan verschillende projecten als werkvoorbereider.

Meer dan een kantoorbaan
Een week met

Meer dan een kantoorbaan

Als kind droomde Nathan Demming ervan om architect te worden. Maar tijdens zijn eerste jaar bouwkunde liep het allemaal anders.

Voorbereiden is pas het begin
Een dag met

Voorbereiden is pas het begin

Het is vroeg als Nathan Demming zijn wekker gaat. Vanuit zijn woonplaats Emmeloord is het een uur rijden naar het renovatieproject in Utrecht.

Job alert!
Nieuwe vacatures direct in je mailbox

Werken bij Salverda Bouw

Samen bouwen aan jouw loopbaan
Ruimte voor groeien en doorgroeien
Investeren in jouw en onze doelen
We maken werk van jouw ambities