Een dag met Gerard Lokhorst

Gerard Lokhorst zorgt voor een goede basis bij de volgende generatie vakmensen

Naast zijn verantwoordelijkheden als hoofduitvoerder is hij leerlingbegeleider van de volgende generatie vakmensen.

Leerlingbegeleider

Het is 1969 als Gerard zijn carrière begint bij Salverda. Dit jaar viert hij zijn 50-jarig jubileum. Naast zijn verantwoordelijkheden als hoofduitvoerder is hij leerlingbegeleider van de volgende generatie vakmensen. Een van de talenten in opleiding is Reymon Strijkert.

Ambitie om uitvoerder te worden had Gerard nooit. “Nee, dat leek mij vroeger helemaal niks. Maar door de jaren heen trek je steeds meer werk naar je toe”, vertelt hij. Nooit heeft hij er over nagedacht om Salverda te verlaten.

“Er lopen hier jongens rond waaraan je kunt zien dat het echte vakmensen worden”
Gerard Lokhorst

Vakmensen in opleiding

“Er lopen hier jongens rond waaraan je kunt zien dat het echte vakmensen worden”, zegt Gerard enthousiast. Met zekere regelmaat bezoekt hij ze. Daarnaast is hij de contactpersoon voor de scholen. Bijvoorbeeld wanneer een docent een leerling wil komen bezoeken. Tevens verwerkt hij de cijfers die de leerlingen behalen voor hun werkstukken. Met deze werkstukken tonen de leerlingen hun voortgang aan.


Een van de leerlingen is Reymon. Hij werkt vier dagen per week bij Salverda en gaat daarbij ook nog een dag in de week naar school. In totaal duurt zijn opleiding vier jaar. Als hij wil kan hij tussentijds van bedrijf wisselen, maar dat is hij niet van plan. “Ik kan switchen, maar dat doe ik niet. Ik zit op mijn plek bij Salverda”, zegt hij.

“Het voelt als een grote familie”
Gerard Lokhorst

Een grote familie

Gerard voelt zich helemaal thuis bij Salverda door de cultuur die er heerst. “Het voelt als een grote familie”, omvat hij het gevoel. Dat wordt nog eens versterkt doordat er heel wat familieleden van Gerard bij Salverda werken. Zijn vier zoons, een van zijn broers, een neefje en ook zijn schoonzoon hebben hun plek hier gevonden. “Het zou maar zo kunnen dat ook mijn kleinkinderen hier aan de slag gaan”, grapt hij.

 

Ook Reymon ervaart dit: “Er hangt een goede sfeer. Ik vind het werk leuk en ik leer veel.” Hij vindt het vooral fijn dat hij zoveel vertrouwen krijgt. “Ik heb hier door het te doen dingen geleerd. Dat begint met onzekerheid. Maar nu weet ik dat ik het kan en pak ik dingen zelfstandig op”, vertelt hij trots. Dat is voor Gerard het streven: “Het is mooi als een leerling uit zichzelf weet wat er moet gebeuren. Dan gaat het de goede kant op.”

 

Vroeger en nu

De mobiele telefoon heeft volgens Gerard veel veranderd. Enerzijds negatief omdat er een kans is dat ze tijdens werktijd constant aan het appen zijn. Anderzijds dat ze snel even dingen opzoeken wat ze niet weten. Dat is een groot verschil tussen zijn generatie en die van nu. “Wij leerden het op school. Zij moeten het leren in de praktijk”, vertelt hij.

“Als ze willen dan komt het vakmanschap er vanzelf achteraan.”
Gerard Lokhorst

Maar Gerard merkt ook dat er een groot verschil zit tussen de leerlingen van nu en zijn eigen generatie. “Vroeger wilde je timmerman worden puur omdat je het een mooi vak vond. Nu merk je dat er soms jongens tussen zitten die met moeite meekomen”, vertelt hij. Maar Gerard is blij dat hij bij een bedrijf werkt waar iedereen een plekje verdient. “Als ze willen dan komt het vakmanschap er vanzelf achteraan.”

Ondanks dat zijn pensioen nadert denkt Gerard nog niet aan stoppen: “Ik heb veel plezier in mijn werk. Voor nu geniet ik hier nog te veel van”, zegt hij. Wat de toekomst precies gaat brengen heeft hij nog niet uitgedacht. “Wellicht dat ik zelfs leerlingen blijf begeleiden straks. Dat lijkt mij wel wat”, besluit hij.

Altijd het overzicht bewaren
Appen met

Altijd het overzicht bewaren

Nathan Demming studeerde bouwkunde en liep stage bij Salverda. Nu werkt hij fulltime aan verschillende projecten als werkvoorbereider.

Nooit te oud om te leren
Appen met

Nooit te oud om te leren

Al bijna 25 jaar werkt Evert als timmerman, waarvan al zo’n 8 jaar bij Salverda. Zijn handen hebben al heel wat moois opgeleverd.

Een oogje in het zeil
Appen met

Een oogje in het zeil

Als betrokken vakman is hij sinds kort ook veiligheidsambassadeur. Samen met de uitvoerder houdt hij een oogje in het zeil op het gebied van veilig werken.

 

Schakel tussen school en werk
Appen met

Schakel tussen school en werk

Naast zijn verantwoordelijkheden als hoofduitvoerder is hij leerlingbegeleider van de volgende generatie vakmensen.
Al vroeg betrokken bij projecten
Appen met

Al vroeg betrokken bij projecten

Als onderdeel van een bouwteam wordt calculator Erik al vroeg betrokken bij projecten. 

Appen met: Gerwin Port en Aart-Jan Drost

Appen met: Gerwin Port en Aart-Jan Drost

Stel: je hebt je diploma (bijna) in the pocket. Je wil werken in de bouw, maar hebt geen idee in welke rol. Of je weet precies wat je wil: jij wil bouwen aan een carrière als werkvoorbereider, uitvoerder, calculator of tendercoördinator. In beide gevallen pas je perfect in ons traineeship StartPlus. Gerwin Port (Adjunct Directeur) vertelt er meer over.   

Voorbereiden is pas het begin
Een dag met

Voorbereiden is pas het begin

Het is vroeg als Nathan Demming zijn wekker gaat. Vanuit zijn woonplaats Emmeloord is het een uur rijden naar het renovatieproject in Utrecht.

Meer dan een kantoorbaan
Een week met

Meer dan een kantoorbaan

Als kind droomde Nathan Demming ervan om architect te worden. Maar tijdens zijn eerste jaar bouwkunde liep het allemaal anders.

Een bescheiden vakman
Een dag met

Een bescheiden vakman

Evert werkt al ruim 20 jaar als timmerman. Op dit moment werkt hij dagelijks aan de renovatie van een appartementencomplex in Vaassen.

Werken met zijn handen
Een week met

Werken met zijn handen

Al zo’n 8 jaar werkt Evert als timmerman bij Salverda. Met ruim 20 jaar ervaring is hij een ervaren kracht.

Een bijzondere taak
Een week met

Een bijzondere taak

Al 50 jaar lang is hij werkzaam bij Salverda. Sinds twee jaar is hij een vraagbaak voor leermeesters en een vangnet voor leerlingen.

 

Je bent geen nummer
Een dag met

Je bent geen nummer

Calculator Erik en kostendeskundige Henk zijn bij Salverda geen nummer. 'Iedereen kent elkaar en in de 18 jaar dat ik hier werk is er weinig personeelsverloop. Dat zegt natuurlijk wel wat.'

 

Hij maakt alles weer mooi
Een dag met

Hij maakt alles weer mooi

Waar Erik ooit begon als metselaar, is hij inmiddels al zo’n 8 jaar tegelzetter bij Salverda. Dit wil niet zeggen dat hij alleen maar tegels plakt. Voor stucen draait hij zijn hand niet om en ook het metselen is Erik nog niet verleerd. Maar vandaag staat afkitten op de planning.

 

Meer dan alleen tegelwerk
Een week met

Meer dan alleen tegelwerk

In de acht jaar dat Erik werkt als tegelzetter bij Salverda heeft hij al vele badkamers en keukens opgeknapt.

Werkvoorbereider Bert is enthousiast over werken met BIM

Werkvoorbereider Bert is enthousiast over werken met BIM

4e jaars studenten aan het woord

4e jaars studenten aan het woord

Bij Salverda hebben we tijdens iedere stageperiode ruim 10 stagiairs aan het werk. Fenanja en Sigrid vertellen over hun leertraject bij ons. Beide dames zitten in het 4e leerjaar van HBO Bouwkunde aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Van schets naar plan
Een week met

Van schets naar plan

De hele dag alleen maar cijfers inkloppen achter je computer. Aan het beroep calculator kleeft nogal een stoffig imago. Volgens Erik is dit echter een groot misverstand.

Job alert!
Nieuwe vacatures direct in je mailbox

Werken bij Salverda Bouw

Samen bouwen aan jouw loopbaan
Ruimte voor groeien en doorgroeien
Investeren in jouw en onze doelen
We maken werk van jouw ambities