Een week met Erik Franken

Als tegelzetter krijg je boeiende verhalen te horen

In de acht jaar dat Erik werkt als tegelzetter bij Salverda heeft hij al vele badkamers en keukens opgeknapt.

Mensenmens

In de acht jaar dat Erik werkt als tegelzetter bij Salverda heeft hij al vele badkamers en keukens opgeknapt. Deze week is hij aan de slag in Utrecht, waar hij samen met collega’s een hele woonwijk renoveert. Een meerjarenproject waar Erik inmiddels een bekend gezicht is.

Dit is direct te merken als Erik door de wijk loopt. Hij kent de meeste mensen die er werken. Met collega’s die hij tegenkomt maakt hij een praatje en een grapje en het is duidelijk dat Erik echt een mensenmens is.

Boeiende verhalen

“Dat vind ik ook zo leuk aan dit werk. Soms zeggen mensen: ‘Je bent tegelzetter. Dan doe je toch de hele dag hetzelfde werk?’ Maar niet alleen is iedere woning en iedere badkamer anders, ook kom je zoveel verschillende mensen tegen. Bij projecten bij mensen thuis maak ik graag een praatje met de bewoners. Zo krijg je veel boeiende verhalen te horen. En op een langdurig project als dit haal ik veel plezier uit het contact met de andere jongens op de bouw.”

Hij vervolgt: “Je bent het grootste gedeelte van je leven aan het werk. Mijn collega’s zie ik meer dan het thuisfront. Dan vind ik het heel belangrijk dat we het leuk hebben met elkaar. En dat heb je zelf in de hand. Zo vragen we elkaar ook naar hoe het thuis gaat. En natuurlijk mogen we tussen het werk door graag wat geinen met elkaar.”

“Dan vind ik het heel belangrijk dat we het leuk hebben met elkaar.”
Erik Franken

Meer dan alleen tegelzetten

Maar dit sociale aspect is niet het enige wat Erik zo goed bevalt. “Officieel ben ik tegelzetter, maar er komen ook andere werkzaamheden bij kijken. Stucen is hierbij een vast onderdeel, maar soms krijg ik de vraag te metselen of een fundering te maken. Dit hoef je als tegelzetter niet te kunnen, maar persoonlijk houd ik wel van de afwisseling. Dat maakt het ook zo mooi om te werken bij Salverda. Wij doen als bedrijf alles, dus als je de kennis en ervaring hebt kun je ook eens wat anders doen.”

Vind jouw baan
“Persoonlijk houd ik wel van de afwisseling.”
Erik Franken

Renovatieproject

Deze week is er een aantal woningen aan de beurt binnen het renovatieproject. Per woning is Erik zo’n 2,5 dag bezig. “Ik begin altijd met de vloeren, die ga ik eerst smeren. Dat is het aanbrengen van een specievloer. Hierna kan ik de tegels op de wanden plakken en de vloer betegelen. Vervolgens is de keuken aan de beurt om te stucen en tegelen. Zodra dit klaar is verzorg ik het afkitten, zodat alles er weer netjes uitziet. Daarna ga ik naar de volgende woning. En soms staat er dus ineens iets anders op de planning.”

Niks afraffelen

Aan deze planning houdt Erik zich graag. Hij kan er ook van balen als iets uitloopt. Maar nog veel belangrijker is het voor hem om goed werk te leveren. “Je kunt je werk wel afraffelen, maar uiteindelijk schiet niemand daar wat mee op. 

“Als je plezier in je werk hebt, wil je ook goed werk leveren”
Erik Franken

Als je plezier in je werk hebt, wil je ook goed werk leveren. Het hoeft niet altijd een tien te zijn, maar minstens een dikke voldoende.”

Het team is altijd betrokken bij de planning. Dat vindt Erik alleen maar fijn. “Sowieso word je binnen Salverda enorm betrokken bij alles. Daar haal ik energie en kracht uit. Ze roepen hier altijd dat we het samen doen. Dat is ook écht zo. Er is veel saamhorigheid binnen de club jongens die hier werkt. We hebben elkaar allemaal nodig.”

 

Lees verder

Altijd het overzicht bewaren
Appen met

Altijd het overzicht bewaren

Nathan Demming studeerde bouwkunde en liep stage bij Salverda. Nu werkt hij fulltime aan verschillende projecten als werkvoorbereider.

Nooit te oud om te leren
Appen met

Nooit te oud om te leren

Al bijna 25 jaar werkt Evert als timmerman, waarvan al zo’n 8 jaar bij Salverda. Zijn handen hebben al heel wat moois opgeleverd.

Een oogje in het zeil
Appen met

Een oogje in het zeil

Als betrokken vakman is hij sinds kort ook veiligheidsambassadeur. Samen met de uitvoerder houdt hij een oogje in het zeil op het gebied van veilig werken.

 

Schakel tussen school en werk
Appen met

Schakel tussen school en werk

Naast zijn verantwoordelijkheden als hoofduitvoerder is hij leerlingbegeleider van de volgende generatie vakmensen.
Al vroeg betrokken bij projecten
Appen met

Al vroeg betrokken bij projecten

Als onderdeel van een bouwteam wordt calculator Erik al vroeg betrokken bij projecten. 

Voorbereiden is pas het begin
Een dag met

Voorbereiden is pas het begin

Het is vroeg als Nathan Demming zijn wekker gaat. Vanuit zijn woonplaats Emmeloord is het een uur rijden naar het renovatieproject in Utrecht.

Meer dan een kantoorbaan
Een week met

Meer dan een kantoorbaan

Als kind droomde Nathan Demming ervan om architect te worden. Maar tijdens zijn eerste jaar bouwkunde liep het allemaal anders.

Een bescheiden vakman
Een dag met

Een bescheiden vakman

Evert werkt al ruim 20 jaar als timmerman. Op dit moment werkt hij dagelijks aan de renovatie van een appartementencomplex in Vaassen.

Werken met zijn handen
Een week met

Werken met zijn handen

Al zo’n 8 jaar werkt Evert als timmerman bij Salverda. Met ruim 20 jaar ervaring is hij een ervaren kracht.

Een bijzondere taak
Een week met

Een bijzondere taak

Al 50 jaar lang is hij werkzaam bij Salverda. Sinds twee jaar is hij een vraagbaak voor leermeesters en een vangnet voor leerlingen.

 

De volgende generatie
Een dag met

De volgende generatie

 

Naast zijn verantwoordelijkheden als hoofduitvoerder is hij leerlingbegeleider van de volgende generatie vakmensen.

Van schets naar plan
Een week met

Van schets naar plan

De hele dag alleen maar cijfers inkloppen achter je computer. Aan het beroep calculator kleeft nogal een stoffig imago. Volgens Erik is dit echter een groot misverstand.

Je bent geen nummer
Een dag met

Je bent geen nummer

Calculator Erik en kostendeskundige Henk zijn bij Salverda geen nummer. 'Iedereen kent elkaar en in de 18 jaar dat ik hier werk is er weinig personeelsverloop. Dat zegt natuurlijk wel wat.'

 

Hij maakt alles weer mooi
Een dag met

Hij maakt alles weer mooi

Waar Erik ooit begon als metselaar, is hij inmiddels al zo’n 8 jaar tegelzetter bij Salverda. Dit wil niet zeggen dat hij alleen maar tegels plakt. Voor stucen draait hij zijn hand niet om en ook het metselen is Erik nog niet verleerd. Maar vandaag staat afkitten op de planning.

 

Werkvoorbereider Bert is enthousiast over werken met BIM

Werkvoorbereider Bert is enthousiast over werken met BIM

4e jaars studenten aan het woord

4e jaars studenten aan het woord

Bij Salverda hebben we tijdens iedere stageperiode ruim 10 stagiairs aan het werk. Fenanja en Sigrid vertellen over hun leertraject bij ons. Beide dames zitten in het 4e leerjaar van HBO Bouwkunde aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Job alert!
Nieuwe vacatures direct in je mailbox

Werken bij Salverda Bouw

Samen bouwen aan jouw loopbaan
Ruimte voor groeien en doorgroeien
Investeren in jouw en onze doelen
We maken werk van jouw ambities